ali
Moderator
- Katılım
- 6 Ara 2018
- Mesajlar
- 94
- Tepkime puanı
- 36
- Puanları
- 18
- Yaş
- 35
- Konum
- Almanya
- Web sitesi
- webtiryaki.com
Site içi SEO genellikle web sayfalarımızın arama motorlarında üst sıralarda çıkabilmek için bu sayfalarda yapılan çalışmalara denir. Genel olarak da site içi SEO da en önemli kriterler şu şekildedir: başlıklar, meta açıklamalar, H1 etiketleri, içerik vs…
Ancak artık bunlar sıralamalarda üst sıralarda çıkmanız için sizlere yeterli gelmeyecek, yıllar geçtikçe sıralamalarda kullandığı algoritmaları da geliştiren Google artık başka kriterleri de göz önünde bulunduruyor, örneğin;
Şimdi genel olarak site içi SEO’ya etki eden faktörleri Ahrefs’in hazırladığı grafik üzerinden inceleyelim
Bu grafik, yazı içerisinde değineceğimiz maddeleri içeriyor, pozitif olan kısımlar sıralamalara olumlu etki ederken negatif olan kısımlar ise sıralamalara olumsuz etki ediyorlar. Az sonra bu grafik üzerinde ki maddelere tek tek değineceğiz ancak öncelikle yine Ahrefs tarafından paylaşılmış olan ve site içi SEO ile backlinklerin sıralamalar üzerinde ki etkilerinin karşılaştırıldığı tabloya da bir göz atmak lazım.
Grafikte turuncu olan maddeler site içi SEO faktörlerinin sıralamalara etkisini, mavi olan kısımsa backlinklerin sıralamalara etkisini gösteriyor. Görebileceğimiz gibi uzun zamandır forumlarda vs. söylenenin aksine backlinkler hala sıralamalar için en önemli ölçüt, ancak site içi SEO faktörlerinin sıralamalara backlinklere nispeten daha düşük olan etkileri onları daha değersiz hale getiremez, şöyle ki backlink ama gerçekten kaliteli bir backlink alımı oldukça maliyetlidir ancak site içi SEO faktörlerinin uygulanması ise maliyetsizdir, rekabetin düşük olduğu alanlarda doğru uygulanmış site içi SEO sizi üst sıralara taşıyacaktır. Şimdi ilk grafikte paylaşılan site içi SEO faktörlerinizi biraz irdeleyelim.
Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelime kullanımı sayfa içerisinde birçok yerde, birçok farklı şekilde kullanılıyor olabilir. Şimdi gelin anahtar kelime kullanımının sıralamalarda nasıl etkisi olduğuna göz atalım.
1- Domain İçinde Anahtar Kelime Kullanımı
Bu nedir diye soracak olursanız kısaca şöyle açıklayayım, örneğin “oyun oyna” kelimesinde yükselmek istiyorsunuz ve sizde oyunoyna.com gibi anahtar kelimenizi kendi içerisinde barındıran bir domain alıyorsanız, işte bu domain içinde anahtar kelime kullanımıdır. Sıralamalara etkisi ise şu şekildedir;
Daha önce yayınlanan bazı güncellemeler (EMD) ile Google, domain içerisinde anahtar kelime kullanan sitelerin diğer sitelere göre avantajı olmayacağını duyurmuştu ancak grafiktede görebileceğimiz üzere domain içerisinde anahtar kelime kullanan siteler %27 gibi göz ardı edilemeyecek bir oranla ilk sırada kendilerine yer bulmuşlar, bu oran azalarak beşinci sıraya kadar devam ediyor. Ancak ilk sırada bulunan sitenin diğer sıralamalara göre aykırı şekilde yüksek olması dikkat çeken önemli bir nokta, Google’in gelecekte ne yapacağı pek belli olmaz ancak forumlarda da sık sık görmeye alışık olduğumuz keyword domainler hala iş görebilir gibi gözüküyor, tabi bir site sadece domain içerisinde anahtar kelime barındırıyor diye ilk sıraya çıkamaz ama bununda oldukça önemli bir etken olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor.
Şuan kendi yaptığım örnek arama olan “oyun oyna” kelimesinde ki ilk 5 sonucu sizlerle paylaşayım. Görebileceğiniz gibi anahtar kelimesini domain içerisinde barındıran site yine ilk sırada yer alıyor. Tabi her anahtar kelimesini domain içerisinde barındıran site ilk sırada olamaz ancak bu özelliği kendisine rakiplerine oranla +1 puan ekler.
2- URL İçerisinde Anahtar Kelime Kullanımı
Bu maddede ise url içerisinde anahtar kelime kullanımının sıralamalara etkilerine göz atacağız, url içerisinde anahtar kelime kullanımından kasıt yine “oyunu oyna” kelimesini baz alırsak www.webtiryaki.com/super-mario-oyunu-oyna.html şeklindedir.
Grafikte de görebileceğiniz üzere URL içerisinde anahtar kelime kullananlar genellikle ilk sırada yer alamamışlar, hatta URL içerisinde anahtar kelime kullanımı yapanların sadece %10’u ilk sırada yer alabilmiş, bu da bize gösteriyor ki üst sıralarda çıkabilmek için URL içerisinde illa anahtar kelimelerimizi bulundurmak zorunda değiliz, örneğin oyun sitemde “Super Mario” oyununun olduğu sayfanın URL adresini www.siteadi.com/super-mario-oyunu-oyna şeklide yapmak yerine www.siteadi.com/super-mario şeklinde yapmak daha iyi olacaktır, gerekli olmadığı sürece URL içerisinde anahtar kelime eklemek sizi üst sıralardan uzak tutabilir. Google neden böyle bir şey yapıyor bilemeyiz, muhtemelen bu tarz URL yapılarını spam olarak görebiliyor olabilir veya anahtar kelime kullanımı URL adresini uzattığı için bu da sıralamalara etki ediyor olabilir.
3- Başlıklarda Anahtar Kelime Kullanımı
Grafikte de çok net bir şekilde gözüktüğü üzere site/sayfa başlıkları içerisinde anahtar kelimelerini geçiren siteler/sayfalar genellikle daha üst sıralarda yer almışlar. Yani hedeflediğimiz anahtar kelimeleri başlılar içerisinde kullanmamız hala bizim için olumlu bir etken diyebiliriz. Kendi örnek aramam olan “Site İçi SEO” aramasında listelenen sitelerde de hedef anahtar kelimenin başlıklar içerisinde kullanım oranını görebilirsiniz.
Ancak tabi bununda kullanım şekli ve kullanım oranı önemlidir, spam derecesine varacak şekilde başlıklarda aşırı anahtar kelime kullanımı sitenizin arama motorları tarafından dizinlerinden kaldırılmasına yol açabilir.
4- Başlığın Başında Anahtar Kelime Kullanımı
Bu grafik site/sayfa başlıklarının başlarında anahtar kelime kullanımının pozitif anlamda üst sıralara etki ettiğini göstermektedir. Grafikte de görüldüğü gibi başlıklarının başında anahtar kelime kullanan siteler daha çok üst sıralarda yer almışlar, bunun için bir örnek vermek gerekirse hedef anahtar kelimemizin “Site İçi SEO” olduğunu düşünelim. Bu durumda grafiğe göre “Site İçi SEO Hakkında Tüm Bilinenler” başlığı “Tüm Bilinenleriyle Site İçi SEO” başlığından daha öndedir.
5- Anahtar Kelimenin Meta Description Kısmında Geçmesi
Meta Description sitelerimizde ilgili sayfayı açıklamak ve arama sonuçlarında listelendiği zaman gözükmesini sağlamak amacıyla çeşitli SEO eklentileri ile Google’a sunduğumuz genellikle 160 kelime civarında ki metinlerdir.
Grafikte de görüldüğü gibi Meta Description içerisinde anahtar kelime kullanan siteler ilk 10 sıralamaya yayılmış durumdalar, zaten herhalde bu yıllarda Meta Description içerisinde ilgili içeriğe ait anahtar kelimeleri bir şekilde geçirmeyen kalmamıştır Ancak bu madde correlation değerinden de görebileceğiniz üzere çokta önemli değildir, Meta Description içerisinde anahtar kelimeyi barındırmamanız da size çok fazla negatif etkide bulunmaz.
6- H1 İçerisinde Anahtar Kelime Geçmesi
H1 etiketleri içerisinde anahtar kelime kullanan siteler çoğunlukla ilk 5 sıraya yerleşmiş gibi gözüküyorlar (özellikle de ilk 3 site). Üst sıralarda yer almak için H1 içerisinde anahtar kelimelerinizi geçirmenizi öneririm ancak hala yeni yapılan bazı tasarımlar bile H1 desteği ile gelmiyor, kendinize doğu tema seçtiğinizden emin olun Hiç yoktan içerik başlıklarınızı H1 etiketleri içerisinde yazsın.
7- Alt Başlıklar İçerisinde (H2) Anahtar Kelime Kullanımı
Ahrefs analiz ettiği 2.000.000 kelimede ki sonuçlarda çıkan sitelerin %93’ünün H2 etiketleri içerisinde anahtar kelime kullanımı göstermediğini belirtmişler ancak geriye kalan %7’lik kısma baktığımızda karşımıza aşağıda ki grafik çıkıyor.
Görülebileceği üzere alt başlıklar içerisinde anahtar kelime kullanımı yapan sitelerin ilk sırada daha çok bulundukları gözükmektedir, bu sitelerin yarısından fazlası ise ilk beş sıra içerisinde yer almışlar. Özellikle alt başlıklarda anahtar kelime kullanan sitelerin ilk sıralarda yer bulması bundan sonra hazırlayacağınız içeriklerde önemli bir yere sahip olacaktır diye düşünüyorum. Ancak yine de abartmamakta ve ziyaretçilere olumsuz etki bırakmayacak şekilde kullanımında fayda var.
8- İçerik İçerisinde Anahtar Kelime Kullanımı
Ahrefs yine bu konuda analiz ettiği 2.000.000 anahtar kelime sorgulamasında çıkan sitelerin %75 gibi bir oranının ilgili içerikte yalnızca bir anahtar kelimeye yoğunlaşmadığını, farklı anahtar kelimelerde barındırdığını belirtmiş. Yani SEO ile ilgili olan bir makale içerisinde hem site içi SEO hemde site dışı SEO gibi farklı anahtar kelimeler üzerinde yoğunlaşılmış ancak geriye kalan kısım incelendiğinde ortaya yukarıda ki grafik çıkıyor. Görüleceği üzere ilk 10 sırada yer alan siteler hemen hemen eşit düzeyde sayılırlar, yani herkes içerikleri içerisinde anahtar kelimelerini kullanmış.
9- İçeriğin İlk 100 Kelimesinde Anahtar Kelime Kullanımı
Verilen grafiğe baktığımızda Ahrefs’in incelediği kelimelerde hemen hemen her sırada bulunan siteler ilk 100 kelime içerisinde anahtar kelime kullanmışlar. Neredeyse herkes kullanmış diyebiliriz, correlation değerinden de görülebileceği gibi sıralamaya etkisi neredeyse yok gibi. Bana göre içeriğin içerisinde geçtikten sonra anahtar kelimenin nerede bulunduğunun pek önemi yok ancak forumlarda sürekli anahtar kelime ilk başlarda olmalı diyen sözde SEO uzmanları için güzel bir yanıt olmuştur bu grafik umarım.
10- Resim “alt” Etiketlerinde Anahtar Kelime Kullanımı
Genel olarak Ahrefs’in analiz ettiği sayfalarda ki resimlerin çoğunun “alt” etiketleri anahtar kelimelerini içermiyormuş, ancak içerenler içerisinde yapılan istatistiğe göre oluşan grafik ortada. Sayfada ki resimlerde “alt” etiketi kullananların daha çok ilk üç sıra (özellikle de birinci sıra) içerinde yer aldığı gözüküyor. Kullanmakta fayda var gibi, diğer yandan görsel aramalardan da hit getirebilir.
[quote author=undefined]Bu kısımda 10 maddede anahtar kelimenin site içi SEO üzerinde ki etkileri ele alınmıştır, bundan sonra ki bölümde ise site içi SEO’ya etki eden diğer faktörler ele alınacaktır. Bu faktörler genellikle “anahtar kelime” kullanımına oranla sıralamalara daha fazla etki etmektedirler ancak yine de backlinklere göre alt seviyelerde kalmaktadırlar.[/quote]
Ancak artık bunlar sıralamalarda üst sıralarda çıkmanız için sizlere yeterli gelmeyecek, yıllar geçtikçe sıralamalarda kullandığı algoritmaları da geliştiren Google artık başka kriterleri de göz önünde bulunduruyor, örneğin;
- Sayfa açılış hızı
- İçerik uzunluğu
- Https kullanımı
- Kaliteli sitelere link çıkışı
Şimdi genel olarak site içi SEO’ya etki eden faktörleri Ahrefs’in hazırladığı grafik üzerinden inceleyelim
Bu grafik, yazı içerisinde değineceğimiz maddeleri içeriyor, pozitif olan kısımlar sıralamalara olumlu etki ederken negatif olan kısımlar ise sıralamalara olumsuz etki ediyorlar. Az sonra bu grafik üzerinde ki maddelere tek tek değineceğiz ancak öncelikle yine Ahrefs tarafından paylaşılmış olan ve site içi SEO ile backlinklerin sıralamalar üzerinde ki etkilerinin karşılaştırıldığı tabloya da bir göz atmak lazım.
Grafikte turuncu olan maddeler site içi SEO faktörlerinin sıralamalara etkisini, mavi olan kısımsa backlinklerin sıralamalara etkisini gösteriyor. Görebileceğimiz gibi uzun zamandır forumlarda vs. söylenenin aksine backlinkler hala sıralamalar için en önemli ölçüt, ancak site içi SEO faktörlerinin sıralamalara backlinklere nispeten daha düşük olan etkileri onları daha değersiz hale getiremez, şöyle ki backlink ama gerçekten kaliteli bir backlink alımı oldukça maliyetlidir ancak site içi SEO faktörlerinin uygulanması ise maliyetsizdir, rekabetin düşük olduğu alanlarda doğru uygulanmış site içi SEO sizi üst sıralara taşıyacaktır. Şimdi ilk grafikte paylaşılan site içi SEO faktörlerinizi biraz irdeleyelim.
Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelime kullanımı sayfa içerisinde birçok yerde, birçok farklı şekilde kullanılıyor olabilir. Şimdi gelin anahtar kelime kullanımının sıralamalarda nasıl etkisi olduğuna göz atalım.
1- Domain İçinde Anahtar Kelime Kullanımı
Bu nedir diye soracak olursanız kısaca şöyle açıklayayım, örneğin “oyun oyna” kelimesinde yükselmek istiyorsunuz ve sizde oyunoyna.com gibi anahtar kelimenizi kendi içerisinde barındıran bir domain alıyorsanız, işte bu domain içinde anahtar kelime kullanımıdır. Sıralamalara etkisi ise şu şekildedir;
Daha önce yayınlanan bazı güncellemeler (EMD) ile Google, domain içerisinde anahtar kelime kullanan sitelerin diğer sitelere göre avantajı olmayacağını duyurmuştu ancak grafiktede görebileceğimiz üzere domain içerisinde anahtar kelime kullanan siteler %27 gibi göz ardı edilemeyecek bir oranla ilk sırada kendilerine yer bulmuşlar, bu oran azalarak beşinci sıraya kadar devam ediyor. Ancak ilk sırada bulunan sitenin diğer sıralamalara göre aykırı şekilde yüksek olması dikkat çeken önemli bir nokta, Google’in gelecekte ne yapacağı pek belli olmaz ancak forumlarda da sık sık görmeye alışık olduğumuz keyword domainler hala iş görebilir gibi gözüküyor, tabi bir site sadece domain içerisinde anahtar kelime barındırıyor diye ilk sıraya çıkamaz ama bununda oldukça önemli bir etken olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor.
Şuan kendi yaptığım örnek arama olan “oyun oyna” kelimesinde ki ilk 5 sonucu sizlerle paylaşayım. Görebileceğiniz gibi anahtar kelimesini domain içerisinde barındıran site yine ilk sırada yer alıyor. Tabi her anahtar kelimesini domain içerisinde barındıran site ilk sırada olamaz ancak bu özelliği kendisine rakiplerine oranla +1 puan ekler.
2- URL İçerisinde Anahtar Kelime Kullanımı
Bu maddede ise url içerisinde anahtar kelime kullanımının sıralamalara etkilerine göz atacağız, url içerisinde anahtar kelime kullanımından kasıt yine “oyunu oyna” kelimesini baz alırsak www.webtiryaki.com/super-mario-oyunu-oyna.html şeklindedir.
Grafikte de görebileceğiniz üzere URL içerisinde anahtar kelime kullananlar genellikle ilk sırada yer alamamışlar, hatta URL içerisinde anahtar kelime kullanımı yapanların sadece %10’u ilk sırada yer alabilmiş, bu da bize gösteriyor ki üst sıralarda çıkabilmek için URL içerisinde illa anahtar kelimelerimizi bulundurmak zorunda değiliz, örneğin oyun sitemde “Super Mario” oyununun olduğu sayfanın URL adresini www.siteadi.com/super-mario-oyunu-oyna şeklide yapmak yerine www.siteadi.com/super-mario şeklinde yapmak daha iyi olacaktır, gerekli olmadığı sürece URL içerisinde anahtar kelime eklemek sizi üst sıralardan uzak tutabilir. Google neden böyle bir şey yapıyor bilemeyiz, muhtemelen bu tarz URL yapılarını spam olarak görebiliyor olabilir veya anahtar kelime kullanımı URL adresini uzattığı için bu da sıralamalara etki ediyor olabilir.
3- Başlıklarda Anahtar Kelime Kullanımı
Grafikte de çok net bir şekilde gözüktüğü üzere site/sayfa başlıkları içerisinde anahtar kelimelerini geçiren siteler/sayfalar genellikle daha üst sıralarda yer almışlar. Yani hedeflediğimiz anahtar kelimeleri başlılar içerisinde kullanmamız hala bizim için olumlu bir etken diyebiliriz. Kendi örnek aramam olan “Site İçi SEO” aramasında listelenen sitelerde de hedef anahtar kelimenin başlıklar içerisinde kullanım oranını görebilirsiniz.
Ancak tabi bununda kullanım şekli ve kullanım oranı önemlidir, spam derecesine varacak şekilde başlıklarda aşırı anahtar kelime kullanımı sitenizin arama motorları tarafından dizinlerinden kaldırılmasına yol açabilir.
4- Başlığın Başında Anahtar Kelime Kullanımı
Bu grafik site/sayfa başlıklarının başlarında anahtar kelime kullanımının pozitif anlamda üst sıralara etki ettiğini göstermektedir. Grafikte de görüldüğü gibi başlıklarının başında anahtar kelime kullanan siteler daha çok üst sıralarda yer almışlar, bunun için bir örnek vermek gerekirse hedef anahtar kelimemizin “Site İçi SEO” olduğunu düşünelim. Bu durumda grafiğe göre “Site İçi SEO Hakkında Tüm Bilinenler” başlığı “Tüm Bilinenleriyle Site İçi SEO” başlığından daha öndedir.
5- Anahtar Kelimenin Meta Description Kısmında Geçmesi
Meta Description sitelerimizde ilgili sayfayı açıklamak ve arama sonuçlarında listelendiği zaman gözükmesini sağlamak amacıyla çeşitli SEO eklentileri ile Google’a sunduğumuz genellikle 160 kelime civarında ki metinlerdir.
Grafikte de görüldüğü gibi Meta Description içerisinde anahtar kelime kullanan siteler ilk 10 sıralamaya yayılmış durumdalar, zaten herhalde bu yıllarda Meta Description içerisinde ilgili içeriğe ait anahtar kelimeleri bir şekilde geçirmeyen kalmamıştır Ancak bu madde correlation değerinden de görebileceğiniz üzere çokta önemli değildir, Meta Description içerisinde anahtar kelimeyi barındırmamanız da size çok fazla negatif etkide bulunmaz.
6- H1 İçerisinde Anahtar Kelime Geçmesi
H1 etiketleri içerisinde anahtar kelime kullanan siteler çoğunlukla ilk 5 sıraya yerleşmiş gibi gözüküyorlar (özellikle de ilk 3 site). Üst sıralarda yer almak için H1 içerisinde anahtar kelimelerinizi geçirmenizi öneririm ancak hala yeni yapılan bazı tasarımlar bile H1 desteği ile gelmiyor, kendinize doğu tema seçtiğinizden emin olun Hiç yoktan içerik başlıklarınızı H1 etiketleri içerisinde yazsın.
7- Alt Başlıklar İçerisinde (H2) Anahtar Kelime Kullanımı
Ahrefs analiz ettiği 2.000.000 kelimede ki sonuçlarda çıkan sitelerin %93’ünün H2 etiketleri içerisinde anahtar kelime kullanımı göstermediğini belirtmişler ancak geriye kalan %7’lik kısma baktığımızda karşımıza aşağıda ki grafik çıkıyor.
Görülebileceği üzere alt başlıklar içerisinde anahtar kelime kullanımı yapan sitelerin ilk sırada daha çok bulundukları gözükmektedir, bu sitelerin yarısından fazlası ise ilk beş sıra içerisinde yer almışlar. Özellikle alt başlıklarda anahtar kelime kullanan sitelerin ilk sıralarda yer bulması bundan sonra hazırlayacağınız içeriklerde önemli bir yere sahip olacaktır diye düşünüyorum. Ancak yine de abartmamakta ve ziyaretçilere olumsuz etki bırakmayacak şekilde kullanımında fayda var.
8- İçerik İçerisinde Anahtar Kelime Kullanımı
Ahrefs yine bu konuda analiz ettiği 2.000.000 anahtar kelime sorgulamasında çıkan sitelerin %75 gibi bir oranının ilgili içerikte yalnızca bir anahtar kelimeye yoğunlaşmadığını, farklı anahtar kelimelerde barındırdığını belirtmiş. Yani SEO ile ilgili olan bir makale içerisinde hem site içi SEO hemde site dışı SEO gibi farklı anahtar kelimeler üzerinde yoğunlaşılmış ancak geriye kalan kısım incelendiğinde ortaya yukarıda ki grafik çıkıyor. Görüleceği üzere ilk 10 sırada yer alan siteler hemen hemen eşit düzeyde sayılırlar, yani herkes içerikleri içerisinde anahtar kelimelerini kullanmış.
9- İçeriğin İlk 100 Kelimesinde Anahtar Kelime Kullanımı
Verilen grafiğe baktığımızda Ahrefs’in incelediği kelimelerde hemen hemen her sırada bulunan siteler ilk 100 kelime içerisinde anahtar kelime kullanmışlar. Neredeyse herkes kullanmış diyebiliriz, correlation değerinden de görülebileceği gibi sıralamaya etkisi neredeyse yok gibi. Bana göre içeriğin içerisinde geçtikten sonra anahtar kelimenin nerede bulunduğunun pek önemi yok ancak forumlarda sürekli anahtar kelime ilk başlarda olmalı diyen sözde SEO uzmanları için güzel bir yanıt olmuştur bu grafik umarım.
10- Resim “alt” Etiketlerinde Anahtar Kelime Kullanımı
Genel olarak Ahrefs’in analiz ettiği sayfalarda ki resimlerin çoğunun “alt” etiketleri anahtar kelimelerini içermiyormuş, ancak içerenler içerisinde yapılan istatistiğe göre oluşan grafik ortada. Sayfada ki resimlerde “alt” etiketi kullananların daha çok ilk üç sıra (özellikle de birinci sıra) içerinde yer aldığı gözüküyor. Kullanmakta fayda var gibi, diğer yandan görsel aramalardan da hit getirebilir.
[quote author=undefined]Bu kısımda 10 maddede anahtar kelimenin site içi SEO üzerinde ki etkileri ele alınmıştır, bundan sonra ki bölümde ise site içi SEO’ya etki eden diğer faktörler ele alınacaktır. Bu faktörler genellikle “anahtar kelime” kullanımına oranla sıralamalara daha fazla etki etmektedirler ancak yine de backlinklere göre alt seviyelerde kalmaktadırlar.[/quote]