Cloudflare nedir? Kurulumu nasıl yapılır?

Merhaba, tekrar hoş geldiniz!

Bilgi sahibi olanlarla ihtiyaç duyanları buluşturmak, farklı bakış açılarına sahip insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve herkesin bilgisini paylaşmasını sağlamak istiyoruz.

ali

Moderator
Katılım
6 Ara 2018
Mesajlar
93
Tepkime puanı
35
Puanları
18
Yaş
35
Konum
Almanya
Web sitesi
webtiryaki.com
Bu yazımda sizlere “Cloudflare nedir ve kurulumu nasıl yapılır?” onu anlatacağım. Yazımı baştan sona okuduğunuzda Cloudflare hizmetinin ne kadar gerekli olduğunu anlayacaksınız ve eminim bu hizmeti hemen sitenize uygulamak isteyeceksiniz.
Cloudflare nedir?
Cloudflare bir CDN (İçerik dağıtım ağı) hizmetidir. Bu hizmet internet siteniz ve sitenize gelen ziyaretçiler arasında bir proxy görevi üstlenir.
Neden Cloudflare kullanmalıyım?
Cloudflare kullanmanız için bir çok neden var. Bunlardan başlıcaları;
Gelişmiş CDN
İçerik dağıtım ağı sayesinde internet sitenize ait olan bir çok dosya CDN sunucularında barındırılmakta ve sitenize gelen ziyaretçiler bu dosyaları kendilerine en yakın sunucularından çekmektedir. Bu sayede hem sitenizin yükleme hızı artıyor hem de trafik kullanımınız azalıyor.
Güvenlik
Cloudflare güvenliği oldukça sıkı tutuyor. Spam ve Karaliste IP adreslerini tespit edip sitenize gelen saldırıları büyük oranda azaltıyor. Premium paketlerinde DDOS saldırılara karşı ayrı bir hizmet de yer almakta ama fiyatı da oldukça yüksek. Güvenlik konusunda hoşuma giden diğer bir Cloudflare özelliği ise güvenliğinizi kontrol panelinden istediğiniz gibi ayarlayabilmeniz. Eğer siteniz saldırı altındaysa, güvenlik seviyesini yukarı çıkarabilir ve neredeyse gelen tüm zararlı kullanıcılara engel olabilirsiniz.
Dosya optimizasyonu
Bu işlem sayesinde sitenizde yer alan CSS ve Java dosyaları en verimli hale getirilir . Ayrıca Cloudflare bu görevi üstlenirken diğer site eklentilerinizle çakışmaz.
Kontrol paneli
Sitenize kaç kişi girmiş, bu kişilerden kaçı normal ve kaçı zararlı kullanıcı gibi istatistikleri bu panelde görebilirsiniz. Ayrıca Cache sistemi ile CSS, Java Script gibi optimize edilmiş dosyalar sayesinde ne kadar trafik aktarımından kar  ettiğinizi de görebilirsiniz.
Cloudflare’e nasıl kayıt olurum?
Cloudflare’e kayıt olmak için şu adrese gidiniz: https://tr.cloudflare.com/sign-up
Site ekleme işlemi
Kayıt işlemini tamamladıktan sonra karşınıza böyle bir arayüz çıkacak. Resimdeki gibi site ekleme işlemini tamamlayıp, sitenizi Cloudflare tarafından analize sunabilirsiniz.

cloudflare kayit islemi 1
Analiz ve site kurulumuna geçiş
Yukarıdaki adımı tamamladıktan sonra Cloudflare analiz işlemi başlayacaktır. Bu işlem 60 saniye sürmektedir. İşlem bittikten sonra siteniz kurulum aşamasına yönlendirilecektir.

cloudflare kurulum ayari
Bir sonraki adımda Cloudflare sizden bazı kayıt ayarlarınızı değiştirmenizi isteyecektir. Ben kendi sitemde bu ayarlardan hiçbirini değiştirmedim. Size de aynısını yapmanızı tavsiye ediyorum. Konu ile alakalı aşağıdaki resme göz atın.
cloudflare kayit ayarlarini degistirme

Paket, optimizasyon ve güvenlik ayarları
Son aşamaya doğru yaklaşırken karşımıza Cloudflare’in bize sunduğu paket ve güvenlik ayarları çıkmakta. Eğer çok az ziyaretçisi olan bir siteye sahipseniz ücretsiz planlar işinizi görür. Fakat kullanıcı sayınız çok fazla ve bazı durumlarda da saldırılarla karşılaşıyorsanız. Diğer ücretli paketleri de gözden geçirmenizde fayda var.
.Ücretsiz paket 0$/Ay
. Hızlı site performansı
. Trafik limiti yok
. Sunucu ve trafik kullanımı azalır
. Hacker ve spamcılara karşı önlem alır
.Yapılan yeniliklerle Cloudlflare ücretsiz pakete SSL desteği gelmiştir.
.Pro paket 20$/Ay
. Yukarıdaki özelliklerin hepsi
. Tam teşkilat firewall uygulaması
. Otomatik SSL desteği
.Anlık site analizi
.Business paket 200$/Ay
.Yukarıdaki özelliklerin hepsi
.%100 uptime garantisi
. Düzenlenmiş hata sayfaları
. Ddos saldırılara karşı gelişmiş koruma
. Düzenlenmiş hata sayfaları
. SSL sertifika desteği
Bu özellikleri göz önünde bulundurarak paket seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz. Biz şimdilik ücretsiz paketle yolumuza devam edelim. Tabi yüksek hit alan ve saldırıya uğrayan arkadaşlarımız varsa, onlar mutlaka daha fazla güvenliğe sahip olan paketleri gözden geçirebilirler.
Sadece CDN optimizasyonu
Bu özellik sitemizdeki sabit ve dinamik dosyaları otomatik olarak belirler. Belirlenen veriler Gzip sistemi ile küçültülür ve bazıları dünya ağına yayılmış sunuculara aktarılır. Aktarılan veriler de son olarak rota sistemi ile ziyaretçilere en kısa yoldan sunulur.
CDN + Basit optimizasyon
Yukarıdaki özelliklerin hepsi bu sistem için de geçerlidir. Ayrıca bu sistemde sitenize ait olan bazı önemli dosyalar (HTML, JavaScritp ve CSS) otomatik olarak küçültülür. Bekleme süreniz daha fazla çerez sistemi kullanılsın diye uzatılır.
CDN + Full optimizasyon
Yukarıdaki tüm özellikler bu sistemde de yer almakta. Bunlara artı olarak özel bir hizmet olan Rocket Loader da aktif hale gelir. Resimleriniz optimize edilir ve mobil düzenlemeleri ile internet siteniz telefon tarayıcılarında daha hızlı açılır. Bekleme süreniz basit optimizasyona göre daha da artar. Böylece çerez sisteminden daha fazla yararlanılır.
Güvenlik ayarları
Güvenlik ayarları konusunda detaya girmek istemiyorum. Burada sadece “Low”u seçin. Eğer saldırı altındaysanız güvenlik gücünüzü “Medium” ya da “High” olarak değiştirebilirsiniz.
cloudflare paket ve guvenlik

Name Server değişimi
Son aşamada, analiz sonrasında Cloudflare tarafından alınan sunucu bilgilerimizi değiştirmeniz gerekmekte. Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi, sol tarafta sitemize ait “Name Server”lar bulunmakta ve sağ tarafta ise bu bilgileri değiştireceğimiz yeni veriler mevcut.
Domain firmanıza giriş yaparak bu bilgileri değiştirin ve kaydedin.

cloudflare name server
Değişim işlemi biter bitmez Cloudflare’den yararlanmanız söz konusu değil. Sistemin tam anlamıyla oturması için 24 saat kadar beklemeniz gerekmekte.
Sonuç
Gün geçtikçe önemi artan CDN hizmetlerinden biri olan Cloudflare’in ne olduğunu ve kurulumunun nasıl yapıldığını öğrendik. Eğer sizler de site güvenliğinize önem veriyor, trafik kullanımınızı azaltırken bir yandan da optimize edilmiş sitenizde kullanıcılarınıza hızlı bir hizmet sunmak istiyorsanız, Cloudflare’i kesinlikle kullanın. Küçük bir blog sahibiyseniz ücretsiz paket size yeter de artar bile ama ciddi anlamda trafik akışına sahip olan bir internet siteniz varsa ve bu site bazı kişiler tarafından sürekli saldırıya uğruyorsa, Ddos güvenlik korumasına sahip olan “Business paketi” deneyebilirsiniz.
Siz de Cloudflare kullanıyor musunuz? Lütfen tecrübelerinizi bizimle paylaşın.
 
Geri
Üst Alt