Arama Motoru Nedir?

Merhaba, tekrar hoş geldiniz!

Bilgi sahibi olanlarla ihtiyaç duyanları buluşturmak, farklı bakış açılarına sahip insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve herkesin bilgisini paylaşmasını sağlamak istiyoruz.

Arama Motoru, internet kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu bilgi yada bilgileri indeksledikleri internet sayfalarını tarayarak bulabilmemizi sağlayan sisteme sahip web sitelerine verilen isimdir. Aranan, bir bilgi, haber sitesi ya da bir konum olabilir.

Neden Arama Motoru Kullanıyoruz?

İnternet kullanıcılarının büyük bir bölümü ilgilendikleri konu ile ilgili bilginin bulunduğu web sayfalarına ulaşabilmek için sık sık arama motorlarını kullanmaktadır. 2016 sonu rakamlarına göre Dünya’da 3.77 milyar internet kullanıcısı birbirinden farklı içeriğe sahip 1.5 milyarın üzerinde internet sitesine ulaşabilmektedir.

Bir blog sayfasında yayınlanan makaleden tutun da sosyal medya sayfalarında oluşturulan profil hesaplarına kadar tüm farklı URL adreslerinin bir web sayfası olduğunu düşündüğümüzde 1,5 milyar olan web sayfasına bağlı trilyonlarca alt internet sayfası olduğunu görüyoruz.

Tabi ki internet kullanıcılarının bu kadar çok web sayfasını hakkında bilgi sahibi olması mümkün değildir. Bu muazzam bilgi kaynağından ihtiyaçları doğrultusunda faydalanabilmek isteyen internet kullanıcıları da bu yüzden arama motorlarını kullanmaktadır.

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama Motorlarının 3 temel işlevi bulunmaktadır.

[list type=decimal]
[*]Örümcek olarak tabir edilen web robotları internet sayfaları ile içeriklerini tarayarak arama motorunun veri tabanına ekler.
[*]Arama motorunu ziyaret eden internet kullanıcısı sayfada bulunan arama (search) kısmına aramak istediği bilgi ile ilgili anahtar kelimeleri girerek aramayı gerçekleştirir.
[*]Arama motoru, kullanıcının girdiği anahtar kelime ile ilgili olan internet sayfalarını kendi kriterlerine göre filitreleyerek en alakalı içeriğe sahip web sayfası başta olacak şekilde arama sonuçlarında sıralar.
[/list]

En Çok Kullanılan 4 Arama Motoru

Dünya’da en çok kullanılan arama motorları sırasıyla Google, Bing, Baidu ve Yahoo’dur. Bu arama motorlarına gelin biraz daha yakından bakalım.

1- Google Arama Motoru
Stanford üniversitesinde doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin tarafından bir araştırma projesi olarak 1996’da ortaya çıkan  Google %80.47’lik kullanım oranı ile Dünya’da en çok tercih edilen arama motorudur.

2- Bing Arama Motoru
Microsoft tarafından 2009’da Google’a rakip olarak piyasaya sunulmuş bir arama motorudur. Bing %7.15’lik kullanım oranıyla Dünya’da en çok kullanılan ikinci aramamotoru olup Türkçe dahil 58 farklı dilde kullanıcılarına hizmet vermektedir.

3- Baidu Arama Motoru
Baidu, Çin vatandaşı olan Robin Li ve Erix Xu tarafından 2000 yılında piyasaya sunulmuş bir arama motorudur. Google’ın Çin’de yasaklanmasının ardından hızla büyüyerek Çin’de en çok kullanılan aramamotoru olmuştur. Çin nüfusunun etkisiyle birlikte Baidu %5,59’luk kullanım oranıyla Dünya’da en çok tercih edilen üçüncü arama motoru konumundadır.

4- Yahoo Arama Motoru
Yahoo, Stanford Üniversitesi öğrencisi olan Jerry Yang ve David Filo tarafından 1995 yılında kurulmuştur. İlk başta arama motoru olarak hizmet vermekte olan Yahoo zamanla farklı servis hizmetlerini de kullanıma sunmuştur. Günümüzde %5.55’lik kullanım oranıyla Dünya’da en çok kullanılan dördüncü arama motorudur.
 
Bir web arama motoru veya İnternet arama motoru, web araması yapmak için tasarlanmış bir yazılım sistemidir; bu, bir metinsel web arama sorgusunda belirtilen belirli bilgiler için World Wide Web'de sistematik bir şekilde arama yapmak anlamına gelir.
 

Geri
Üst Alt